БО «КМДЗ» стала співорганізатором першої на Закарпатті літньої школи «Ресурсна мама»

БО «КМДЗ» стала співорганізатором першої на Закарпатті літньої школи «Ресурсна мама»

05/08/2021

Серпень ознаменувався для Закарпаття проведенням першої літньої школи «Ресурсна мама». Співорганізатором соціально важливого заходу стала Благодійна організація «Комітет медичної допомоги в Закарпатті», яка спільно з Закарпатським обласним центром соціальних служб, ГО «Товариство захисту осіб з інвалідністю «Надія»» та Регіональним представництвом батьківського руху Всеукраїнського форуму «Батьки за раннє втручання» залучила до участі 15 мам з різних куточків області. Усі вони виховують дітей з інвалідністю.

Ідея заходу – реалізація нових форм роботи з батьками особливих діток, отримання ними ресурсу впевненості і спроможності. Протягом трьох днів тренери допомагали учасницям подолати внутрішні бар’єри, розслабитися, почути фахові відповіді на актуальні питання, поділитися власним досвідом і здобути новий. Серед форм взаємодії – презентації, тематичні фільми з їхнім подальшим обговоренням, робота в групах, спільні вправи тощо. Також були апробовані ефективні форми та методики збереження психічного здоров’я батьків. Не менш приємною частиною зустрічі стала фотосесія для учасниць від талановитого фотографа Євгена Кудрявцева.

Першій літній школі дуже пощастило з тренерами. З мамами працювали системний сімейний психотерапевт, викладачка Українського католицького університету, фахівчиня сертифікатної програми Медико-психологічного і соціального супроводу осіб з особливими потребами (МПСС) Оксана Винярська, керівниця центру «Емаус» (УКУ, м. Львів), соціальний педагог, педагогічний керівник сертифікатної програми «МПСС» (УКУ), мама дівчини з синдромом Дауна Юлія Бойко.

«Для нас важливо, щоб батьки особливих дітей на Закарпатті мали той ресурс, який дозволить не лише виконувати свої щоденні обов’язки, але й спільно вирішувати нагальні проблеми, об’єднавшись у спроможну спільноту. Цей досвід – шлях до того, аби бути почутими, що є дуже важливим аспектом. Думаю, що учасники таких заходів можуть стати своєрідним голосом змін, яких потребує сфера медичних, соціальних, освітніх послуг в Україні, адже ми повинні мати дійсно інклюзивну країну – не лише на папері, але й у повсякденному житті», – наголошує директорка БО «КМДЗ» Наталія Кабацій.

Вже під час першої зустрічі присутні обговорили потреби, які, як виявилося, об’єднують батьків дітей з інвалідністю. Серед пріоритетів – доступність інституцій за місцем проживання з компетентними фахівцями, індивідуальний підхід до комплексної оцінки потреб дитини, зокрема, й у забезпеченні технічними засобами, організація інклюзивних таборів для дітей, соціальних гуртожитків, забезпечення кваліфікованого супроводу особливих дітей у школі, активізація волонтерського руху, підвищення якості юридичного, медичного, соціального супроводу, розвиток послуг підтриманого проживання та працевлаштування, впровадження системи «Інваспорт», а також постійна інформаційна підтримка як запорука цивілізованого діалогу з суспільством і владою, інтеграції дітей з інвалідністю та їхніх потреб у порядок денний вітчизняної політики на центральному та місцевому рівнях.

Дефіцит таких зустрічей, позитивні відгуки учасниць тренінгів, спільне напрацювання запитів для подальшої співпраці зумовили намір зробити захід щорічним, розширюючи як аудиторію, так і коло питань, які потребують уваги і вирішення.

БО «КМДЗ» стала співорганізатором першої на Закарпатті літньої школи «Ресурсна мама» БО «КМДЗ» стала співорганізатором першої на Закарпатті літньої школи «Ресурсна мама» БО «КМДЗ» стала співорганізатором першої на Закарпатті літньої школи «Ресурсна мама» БО «КМДЗ» стала співорганізатором першої на Закарпатті літньої школи «Ресурсна мама» БО «КМДЗ» стала співорганізатором першої на Закарпатті літньої школи «Ресурсна мама» БО «КМДЗ» стала співорганізатором першої на Закарпатті літньої школи «Ресурсна мама» БО «КМДЗ» стала співорганізатором першої на Закарпатті літньої школи «Ресурсна мама» БО «КМДЗ» стала співорганізатором першої на Закарпатті літньої школи «Ресурсна мама» БО «КМДЗ» стала співорганізатором першої на Закарпатті літньої школи «Ресурсна мама» БО «КМДЗ» стала співорганізатором першої на Закарпатті літньої школи «Ресурсна мама» БО «КМДЗ» стала співорганізатором першої на Закарпатті літньої школи «Ресурсна мама» БО «КМДЗ» стала співорганізатором першої на Закарпатті літньої школи «Ресурсна мама»

© Комітет медичної допомоги в Закарпатті, 2017-2024. Всі права застережено.