Міжнародний день захисту прав жінок та миру: про глобальні сенси без стереотипів

Міжнародний день захисту прав жінок та миру: про глобальні сенси без стереотипів

06/03/2021

Юристка БО «Комітет медичної допомоги в Закарпатті» Євгенія Мелеш бере активну участь у заходах до Міжнародного дня захисту прав жінок та миру, які саме тривають у Закарпатській області. Протягом 26 лютого – 8 березня на Закарпатті заплановані презентації, обговорення, челенджі у соціальних медіа, круглі столи, вручення відзнак, лекції тощо. Цьогорічні акції та зустрічі об’єднані темою «Жіноче лідерство: наближаючись до рівноправного майбутнього у світі в часи пандемії».

У рамках круглого столу з питань становища і ролі жінок у правоохоронних органах, органах цивільного захисту, прикордонної служби, у галузі безпеки і оборони держави «8 Березня у погонах» Євгенія Мелеш виступила з доповіддю «Як посилити роль жінок в правоохоронних органах: можливості та виклики». Зокрема, юристка розповіла, чому важливо збільшувати кількість жінок в правоохоронних органах, якими є системні кроки МВС України в реформуванні із врахуванням гендерного компоненту. Серед іншого, було презентовано роботу Асоціації жінок-юристок «ЮрФем» як приклад професійної консолідації задля посилення значимості і професійної компетентності жінок.

Під час експертної дискусії «Можливості жіночого лідерства у Закарпатській області» у межах Всеукраїнського онлайн-марафону «Час жіночого лідерства» обговорювалися виклики, що постали перед лідерками з усіх регіонів України, та перспективи об’єднання зусиль політикинь, громадянського суспільства та влади у боротьбі з ґендерною дискримінацією та сексизмом. Підсумовуючи, учасниці наголосили на нагальності пошуку необхідних інструментів для захисту й реалізації політичних прав жінок, розвитку та підтримці жіночого лідерського потенціалу.

8 березня з нагоди відзначення Міжнародного дня захисту прав жінок та миру в Ужгороді відбудуться вулична акція «Марш Жінок» та вільна екскурсія «Непомітно помітні». Жінки в історії Ужгорода».

Нагадаємо, що у 1977 році Організація Об’єднаних Націй своєю резолюцією запропонувала країнам-учасницям щорічно навесні відзначати День боротьби за права жінок та міжнародний мир. З того часу щорічно під егідою ООН 8 березня стає нагодою привернути увагу урядів всього світу до спільних проблем жінок – доступу до освіти і науки, економічної дискримінації, політичної участі, домашнього насильства, рабства, сексуального насильства та ін.

Членкині «Комітету медичної допомоги в Закарпатті» наголошують, що весна приходить щороку, її ніжність, квітучість і краса закладені природою, а відстоювання рівноправності, соціальної справедливості, унеможливлення дискримінаційних проявів – це наша щоденна робота в ім’я демократичних цінностей. Попри значний розвиток науки і техніки такі цивілізаційні виклики й досі лишаються актуальними для сучасного світу.

Міжнародний день захисту прав жінок та миру: про глобальні сенси без стереотипів Міжнародний день захисту прав жінок та миру: про глобальні сенси без стереотипів Міжнародний день захисту прав жінок та миру: про глобальні сенси без стереотипів

© Комітет медичної допомоги в Закарпатті, 2017-2024. Всі права застережено.