Комітет медичної допомоги в Закарпатті долучився до засідання робочої групи з питань раннього втручання

Комітет медичної допомоги в Закарпатті долучився до засідання робочої групи з питань раннього втручання

24/06/2020

Директорка БО «Комітет медичної допомоги в Закарпатті» Наталія Кабацій взяла участь у засіданні робочої групи з питань надання послуг раннього втручання, що відбулося у Закарпатській обласній державній адміністрації.

У рамках засідання фахівці обговорили стан розробки та впровадження комплексу послуг для супроводу сімей, які виховують дітей із порушенням розвитку. Зокрема, йшлося про роботу комунальної реабілітаційної установи «Обласний центр комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю» та створення мультидисциплінарних команд раннього втручання у кожному районі та ОТГ області. Наразі з метою підвищення доступності послуг раннього втручання визначено потребу у 28 таких командах фахівців.

За підсумками засідання робоча група вирішила звернутися до Міністерства соціальної політики України з повторним листом про активізацію діяльності з боку центральних органів виконавчої влади щодо розробки нормативної бази з питань надання послуги раннього втручання, у тому числі, відповідного державного стандарту.

Наша благодійна організація активно бере участь у роботі профільних рад, які опікуються проблемами інституційного догляду та виховання дітей і створенням системи надання послуг раннього втручання. Під час попередніх засідань було затверджено Регіональний план заходів із реформування системи інституційного догляду та виховання дітей у Закарпатській області на 2019-2026 роки, що стало результатом тісної співпраці як органів виконавчої влади, так і громадських організацій.

Нагадаємо, що Закарпаття – один із небагатьох регіонів України, де діє комплексна програма допомоги родинам з дитиною раннього віку із порушеннями здоров'я та розвитку. Поруч із КРУ «Обласний центр комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю» в області активно функціонує відділення раннього втручання у комунальній установі «Соціальний абілітаційно-реабілітаційний центр «Парасолька», куди протягом 2019 року зараховано 28 дітей та сімей.

Попри наявний досвід розширення спектру послуг раннього втручання, навчання відповідних фахівців, нормативна та матеріальна підтримка держави залишаються актуальними для соціально-гуманітарної сфери в Україні.

Комітет медичної допомоги в Закарпатті долучився до засідання робочої групи з питань раннього втручання

© Комітет медичної допомоги в Закарпатті, 2017-2024. Всі права застережено.