В умовах карантину про плідну роботу Комітету медичної допомоги в Закарпатті

В умовах карантину про плідну роботу Комітету медичної допомоги в Закарпатті

18/05/2020

Попри карантинні обмеження, які не дозволили втілити низку весняних планів БО «Комітет медичної допомоги в Закарпатті», наша команда продовжує працювати й реалізовувати спільні гуманітарні та просвітницькі проєкти зі своїми партнерами. Йдеться про онлайн-участь в експертних обговореннях, наукових конференція тощо.

Зокрема, директорка БО «КМДЗ» Наталія Кабацій та членкиня Комітету Леся Левко взяли участь у міжнародній конференції з актуальних проблем сучасної медицини, де презентували результати кваліфікаційного дослідження «Стратегічні підходи до формування системи інституційного догляду і виховання дітей на регіональному рівні».

Зауважено, що попри участь України у виконанні Глобального плану ВООЗ «Краще життя для людей з інвалідністю» на 2014-2020 роки вітчизняна система надання реабілітаційної допомоги, оцінки стану обмеження життєдіяльності не відповідають міжнародним вимогам.

Однак у серпні 2017 року Кабінет Міністрів України ухвалив Національну стратегію реформування системи інституційного догляду та виховання дітей на 2017-2026 роки та План реалізації її першого етапу. Основною метою стратегії є деінституалізація системи, тобто створення таких умов для дітей, за яких потреба в інтернатах і дитячих будинках просто зникає. Йдеться про послідовне реформування чинної системи, забезпечення прав дітей у регіоні та формування системи, яка забезпечить проживання, догляд і виховання дітей в сім'ях або умовах, що максимально наближені до сімейних.

Комітет медичної допомоги в Закарпатті тривалий час працює над напрямками, які набули закріплення у Стратегії. Маючи певний досвід і можливість вивчати позитивні напрацювання європейських держав, наша благодійна організація співпрацює з державними інституціями з тим, аби кращі практики для соціально вразливих верств населення знаходили відображення у ключових державних програмах.

Також ми продовжуємо займатися консультуванням та правничою діяльністю. Днями юристка БО «КМДЗ» Євгенія Мелеш долучилася до обговорення ратифікації Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами. У рамках співпраці з командою Кризового центру на Закарпатті наша фахівчиня, серед іншого, розповіла про сутність і призначення Стамбульської Конвенції. Експертні роз’яснення стосувалися впливу Конвенції на вже діючий Закон України «Про запобігання та протидію домашньому насильству». Йшлося про те, що Стамбульська конвенція визнана найвищим міжнародним стандартом у попередженні та боротьбі з насильством щодо жінок та домашнім насильством. Документ спирається на системний підхід, у рамках якого зазначені явища розглядаються не як особисті проблеми особи або внутрішні конфлікти родини, а як порушення прав людини, відповідальність за реагування на які лежить, у тому числі, на соціальних інститутах та державах.

Інформаційно-комунікаційні технології дозволили Комітету медичної допомоги в Закарпатті бути ефективними й в умовах обмеженої логістики. Ми й надалі залишаємося відкритими у своїй діяльності та комунікації із однодумцями.

В умовах карантину про плідну роботу Комітету медичної допомоги в Закарпатті В умовах карантину про плідну роботу Комітету медичної допомоги в Закарпатті

© Комітет медичної допомоги в Закарпатті, 2017-2024. Всі права застережено.