Комітет медичної допомоги в Закарпатті: про 20 минулих і наступні роки діяльності

Комітет медичної допомоги в Закарпатті: про 20 минулих і наступні роки діяльності

21/02/2020

БО «Комітет медичної допомоги в Закарпатті» завжди був відкритий до діалогу не лише з колегами у рамках професійної діяльності, але й з громадськістю, представниками державного сектору, засобами масової інформації. Ця відкритість зумовила й формат зустрічі з журналістами напередодні 20-річчя організації, а саме взаємне обговорення за чашкою кави.

Деякі аспекти діяльності БО «КМДЗ» добре відомі медіа-спільноті далеко за межами області. Часто це було ситуативне знайомство через численні акції та проєкти, які Комітет реалізовував на Закарпатті та до яких долучався на загальнодержавному рівні. Під час прес-кави вдалося глибше розкрити зміст напрямів діяльності організації, поговорити про теми соціального захисту та підтримки вразливих верст суспільства та механізми, які дозволяють інститутам громадянського суспільства співпрацювати з державними органами у даному контексті.

Долучилися до обговорення журналісти регіональних ЗМІ – обласної газети «Новини Закарпаття», телеканалу «М-Студіо», кабельного каналу «Uin», Ужгородського прес-клубу, сайту новин «Про Захід», «Сайту міста Ужгород».

Перш за все, йшлося про абілітаційно-реабілітаційний центр «Парасолька», за появою і розвитком якого вже 10 років стежить громадськість та медійники області. Центр, що дав можливість своїм підопічним з фізичними та психічними вадами жити повноцінним життям у гідних умовах, є прикладом для всієї країни, адже на сьогодні він єдиний державний заклад такого спрямування.

«Проєкт «Парасолька» – це одночасно і головний наш пріоритет, і великий старт для подальшої діяльності. Безперечно, за ці роки для людей з інвалідністю зроблено багато, але у планах маємо мету створити комплексний заклад, де отримуватимуть необхідну допомогу і консультації дорослі і діти з інвалідністю, їхні батьки, формуватимуть відповідні навички фахівці, які займаються реабілітацією. Усвідомлюючи, що таких закладів потребують усі райони області, а в умовах нинішніх змін – об’єднані територіальні громади, ми готові і будемо займатися сприянням у розбудові такої мережі. Наш приклад є корисним для колег з різних регіонів, а партнерство з європейськими фахівцями дозволяє залучати кращий досвід, що довів свою ефективність», – зазначила директорка БО «Комітет медичної допомоги в Закарпатті» Наталія Кабацій.

«Ми мали за мету створити такий центр для людей з інвалідністю, який би відійшов від застарілих норм і передбачав проживання та роботу у невеликих групах. Ми перенесли заклад з віддаленого села до районного центру, де наші підопічні можуть соціалізуватися, інтегруватися у громадське життя міста, займатися творчістю, прикладним мистецтвом… Так це відбувається за кордоном і так нарешті це закріплено й у вітчизняному законодавстві. Очевидно, що такий підхід є дієвим і не потребує додаткового фінансування, що дуже важливо з огляду на ситуацію в державі», – розповіла координаторка проєктів БО «КМДЗ» Леся Левко.

Ще одне досягнення Комітету – це якісні зміни у Вільшанському дитячому будинку-інтернаті. Новий підхід у роботі з вихованцями закладу трансформувався у запуск освітнього процесу та роботи майстерень, створення комфортного простору, який попри специфіку інтернату дозволяє розвиватися індивідуально й у групах, підтримувати спільні інтереси тощо. «Наш головний партнер у всіх цих задумах – це директор інтернату Богдан Кикина, який вже 10 років підтримує наші ідеї, сприяє їхній реалізації», – додала Леся Левко.

«В державі з нового року запрацював закон про соціальні послуги. Це безпосередньо стосується нашої роботи. Ми не з усіма аспектами згодні, але працюємо над тим, аби через певну адвокацію і за участі структур-партнерів донести до центральних органів влади меседжі про дієвість або недоцільність тих чи інших норм. Так як ми працюємо безпосередньо із закладами, то можемо простежити, чи спрацьовують запроваджені норми та стандарти», – наголосила юристка організації Євгенія Мелеш.

Правовий захист населення – важлива частина роботи Комітету. Вже багато років активна громада Закарпаття відвідує заходи Мандрівного міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA, який в області представляє БО «КМДЗ». І це лише просвітницька частина правового напрямку діяльності. Насправді ж, постійно здійснюється юридична підтримка біженців, мігрантів, внутрішньо-переміщених осіб, осіб без громадянства.

У подальшому благодійна організація й надалі сконцентрує свої зусилля на розбудові комплексного соціального закладу з надання послуг людям з інвалідністю. Триватиме започаткований спільно з Ужгородським національним університетом освітній проєкт з розширення, покращення й оптимізації спеціальної допомоги для людей з інвалідністю та освітніх послуг для майбутніх фахівців у Закарпатській області. Закарпаття знову зустріне фестиваль документального кіно Docudays UA і долучиться до міжнародного проєкту із захисту прав людини.

20 років, сповнені значною кількістю реалізованих проєктів, – це історія не лише Комітету медичної допомоги в Закарпатті, а й приклад еволюції сфери соціального захисту людей з інвалідністю в області. Благодійна організація, з одного боку, допомагала своїм підопічним відчути себе повноцінними членами громади, з іншого, переконувала суспільство, що така діяльність і позиція є нормою, яка має об’єднувати людей – рівних, спроможних, небайдужих.

Комітет медичної допомоги в Закарпатті: про 20 минулих і наступні роки діяльності Комітет медичної допомоги в Закарпатті: про 20 минулих і наступні роки діяльності Комітет медичної допомоги в Закарпатті: про 20 минулих і наступні роки діяльності Комітет медичної допомоги в Закарпатті: про 20 минулих і наступні роки діяльності Комітет медичної допомоги в Закарпатті: про 20 минулих і наступні роки діяльності Комітет медичної допомоги в Закарпатті: про 20 минулих і наступні роки діяльності Комітет медичної допомоги в Закарпатті: про 20 минулих і наступні роки діяльності Комітет медичної допомоги в Закарпатті: про 20 минулих і наступні роки діяльності

© Комітет медичної допомоги в Закарпатті, 2017-2024. Всі права застережено.