Питання запобігання торгівлі людьми та домашньому насильству обговорили на профільній нараді у Закарпатській ОДА

Питання запобігання торгівлі людьми та домашньому насильству обговорили на профільній нараді у Закарпатській ОДА

17/01/2020

Членкині БО «Комітет медичної допомоги в Закарпатті» Наталія Кабацій та Євгенія Мелеш взяли участь у нараді з питань протидії торгівлі людьми та запобігання домашньому насильству, яка відбулася у Закарпатській ОДА.

Також на зустрічі були присутні керівники соціальних служб, управлінь соціального захисту, служб у справах дітей, співробітники правоохоронних органів, представники райдержадміністрацій, міськвиконкомів, об’єднаних територіальних громад та заступник міністра соціальної політики України Сергій Ніжинський.

«Цифри по постраждалим від торгівлі людьми і від домашнього насильства в Україні є шокуючими. Протягом останнього року кількість звернень щодо торгівлі людьми збільшилася у 4 рази. За даними Мінсоцполітики, зараз верифіковано 150 тисяч випадків домашнього насильства в сім’ї, а більше 860 осіб отримали статус постраждалих від торгівлі людьми», – зазначив урядовець.

Серед способів вирішення озвучених проблем представник Міністерства назвав діяльність мобільних бригад, які дають можливість оперативно запобігати вказаним злочинам, та ухвалення відповідних нормативних актів, зокрема, у частині виконання Угоди про асоціацію з ЄС. Так, йшлося про будівництво шелтерів – тимчасового житла або гуртожитків для проживання постраждалих від торгівлі людьми та домашнього насильства.

На Закарпатті протягом 2019 року до Головного управління Національної поліції у Закарпатській області надійшло 3218 звернень щодо насильства в сім’ї, а до профільного департаменту звернулися 11 осіб, які вважали себе постраждалими від торгівлі людьми, з них відповідний статус було надано чотирьом особам. Натомість, в області відсутні спеціалізовані установи для проживання постраждалих від насильства в сім’ї та відповідні заклади, де могли б утримуватися кривдники. Останніх же, за інформацією ГУ НП у Закарпатській області, на обліку перебуває понад 2 тисячі осіб.

БО «КМДЗ» завжди є активним учасником не лише міжвідомчих нарад та семінарів, але й процесу адаптації і реабілітації представників вразливих та незахищених верств населення. Це один із пріоритетних напрямків роботи організації. Якщо у рамках міжнародної діяльності нам вдається запозичувати успішні кейси західних партнерів, то участь у внутрішніх галузевих зустрічах дозволяє сформувати загальне уявлення про ситуацію у регіонах, виокремивши специфічні риси реалізації соціальної політики на Закарпатті.

Питання запобігання торгівлі людьми та домашньому насильству обговорили на профільній нараді у Закарпатській ОДА

© Комітет медичної допомоги в Закарпатті, 2017-2024. Всі права застережено.