Docudays UA на Закарпатті: актуальні теми сьогодення для молоді і не тільки

Docudays UA на Закарпатті: актуальні теми сьогодення для молоді і не тільки

11/11/2019

Цьогорічний Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA представить глядачеві, зокрема, і на Закарпатті, стрічки на найбільш гострі й актуальні теми сучасності.

Про це під час прес-конференції в Ужгороді розповіли співорганізатори фестивалю керівниця Благодійної організації «Комітет медичної допомоги в Закарпатті» Наталія Кабацій, директорка Карпатського Агенства Прав Людини «Вестед» Марія Менджул, начальниця управління освіти Ужгородської міської ради Наталія Мухомедьянова та методистка міського управління освіти Марія Симкович.

«Як і завжди, теми фестивалю є доволі актуальними для суспільства. Минулого року ми говорили про вибори і все, що з ними пов’язано. Тепер же говоримо про роль у нашому просторі соціальних мереж, їхній вплив на свідомість, дії, рішення, світосприйняття і самосприйняття. Ми говоритимемо про способи комунікації, цифрові технології, інформаційну безпеку… Docudays акцентує нашу увагу на питанні, чи дозволимо ми умовній програмі чи додатку змінити нашу свідомість. Розуміючи, що реальність зазнала змін, про перебіг і особливості цих змін розповідатимуть обрані для фестивального показу документальні фільми», – розповіла під часу зустрічі в Ужгородському пресклубі Наталія Кабацій.

15-17 листопада в Ужгороді у мистецькому центрі «Ілько Галерея» покажуть стрічки «Bellingcat: Правда в світі пост правди», «Сакава», «Колір фасаду – синій», «Біотоп», «Поміж». Після показу кожного документального фільму відбудуться відкриті дискусії щодо місця в сьогоднішньому житті кіберактивізму, безпеки та приватності в інтернеті, захисту від надмірного збору інформації про особу, культурного активізму та потреби збереження культурної спадщини в епоху постмодерну.

До дискусії долучаться фахівці відомих організацій Inform Napalm та Інтерньюз-Україна, профільні експерти. Початок показів о 18.30 (вхід вільний).

Продовжиться мандрівний фестиваль документального кіно Docudays UA заходами для учнівської та студентської молоді. Так, для школярів організатори обрали 9 стрічок, які розповідають про проблему кібербулінгу, довіри, прав дитини, питання цифрової освіти, впливу гаджетів на свідомість, здоров’я та екологію тощо.

«Тематика фестивалю є частиною всеукраїнської кампанії з протидії кібербулінгу, а також торкається тем подій на Донбасі. Обговоримо ці проблеми й інші напрямки порушення прав людини із фахівцями з правових питань та молоддю на базі Ужгородського національного університету. Відповідні покази відбудуться 18 листопада о 13.30 за адресою: вул. Заньковецької, 89 у конференц-залі та 22 листопада о 13.30 на базі юридичного факультету УжНУ», – повідомила Марія Менджул.

Організатори зазначають, що з кожним роком аудиторія фестивалю Docudays UA молодшає і розширюється, зокрема, учнівська молодь активніше долучається до переглядів та обговорення проблематики фільмів. З іншого боку, й кінематографічний спектр Docudays багатшає – у програмі збільшується кількість вітчизняних стрічок. Важливо й те, що попри зовнішні обставини фестиваль Docudays UA залишається не політичним і не комерційним.

Docudays UA – єдиний в Україні міжнародний фестиваль документального кіно про права людини. Він входить до Міжнародної мережі правозахисних кінофестивалів Human Rights Film Network і відбувається щороку в Києві впродовж останнього тижня березня. Далі Docudays UA традиційно презентує найкращі фільми в регіонах України під час Мандрівного фестивалю. Цього року фестивальні стрічки побачать у 220 містах та містечках у нашій країні.

Docudays UA на Закарпатті: актуальні теми сьогодення для молоді і не тільки

© Комітет медичної допомоги в Закарпатті, 2017-2024. Всі права застережено.