Швейцарські практикуючі тренери прочитають курс лекцій з фізіотерапії у ранньому втручанні закарпатським фахівцям

Швейцарські практикуючі тренери прочитають курс лекцій з фізіотерапії у ранньому втручанні закарпатським фахівцям

09/10/2019

У рамках реалізації тристоронньої угоди щодо створення нових освітніх умов для майбутніх фахівців, які працюють із людьми з інвалідністю, в Ужгороді на базі факультету здоров’я та фізичного виховання Ужгородського національного університету швейцарські практикуючі фахівці прочитають лекційний курс з фізіотерапії у ранньому втручанні. Це перший крок до впровадження сталої та ефективної системи підготовки кадрів для забезпечення надання якісних соціально-терапевтичних послуг, направлених на соціалізацію та підвищення якості життя особи з інвалідністю.

Раннє втручання – це комплексна система послуг сім’ї, в якій народилася дитина з інвалідністю чи ризиком розвитку такої. Раннє втручання допомагає, насамперед, дітям у перші роки життя, оскільки раннє виявлення біологічних та соціальних факторів ризику щодо порушення розвитку дитини дає можливість своєчасно почати інтенсивну допомогу задля попередження ускладнень.

Тижневий лекційний курс, що почнеться 31 жовтня, розрахований на профільну студентську аудиторію та фахівців із надання комплексних послуг для людей з інвалідністю. Важливим аспектом є те, що лекторами для закарпатських слухачів виступлять практикуючі фахівці зі Швейцарії, чий позитивний досвід сформований роками роботи у різних соціальних закладах. Так, на Закарпаття прибудуть:

Бріґітте Бертольд – фізіотерапевтка, спеціалістка з Бобат-терапії, яка працювала у неонатальному відділенні м. Люцерн, а нині веде приватну практику.

Сільвіа Ціммерманн – фахівчиня з раннього втручання, спеціальний педагог для дітей дошкільного віку, яка працює у Службі раннього втручання кантону Люцерн.

Протягом семи навчальних днів лекційний курс охопить такі науково-прикладні напрямки, як типовий розвиток дитини впродовж перших років життя, патологічний розвиток у різних проявах, проблеми його сприйняття, поведінка та психіатричні особливості, аутизм, а також робота з батьками, зокрема, консультування та ведення розмов.

Паралельно із вказаним курсом лекцій в Ужгороді триватимуть семінари педагога, тренера та консультанта з екзистенційного аналізу, спеціаліста із корекційної педагогіки, директора корекційно-педагогічної школи у місті Біль (Швейцарія) Антона Ваґнера. Фахівець торкнеться питань корекційної та соціальної педагогіки, кризових явищ у групі та методик їхнього подолання, способів роботи у мультидисциплінарній команді, контактування фахівців, що працюють із людьми з інвалідністю. Семінари для профільних студентів триватимуть з 4 до 7 листопада на базі Ужгородського національного університету.

Лекційний курс з фізіотерапії у ранньому втручанні, до якого запрошуються профільні студенти та практикуючі фахівці, презентують 31 жовтня – 8 листопада з 08.00 до 16.00 (з перервами) на базі кафедри основ здоров’я (м. Ужгород, вул. Митна, 27, ауд. 1).

Нагадаємо, що тристоронню угоду щодо створення нових освітніх умов для майбутніх фахівців, які працюють із людьми з інвалідністю, 23 вересня 2019 року підписали ректор УжНУ Володимир Смоланкa, президент Асоціації «Парасолька» (Швейцарія) Андреас Шмід та директорка БО «Комітет медичної допомоги в Закарпатті» Наталія Кабацій.

Наразі триває активна фаза роботи із залучення передового європейського досвіду до підготовки кадрів, які вкрай необхідні для якісних змін у роботі з людьми з інвалідністю – на стадії раннього втручання, вікового супроводу, у контексті роботи з батьками дітей з інвалідністю. Запропонований лекційний курс від швейцарських тренерів – перший блок теоретичної та практичної підготовки фахівців на Закарпатті. Вже за кілька місяців партнери зі Швейцарії представлять наступний навчальний блок, який доповнить і розширить затверджені освітні програми Ужгородського національного університету.

Швейцарські практикуючі тренери прочитають курс лекцій з фізіотерапії у ранньому втручанні закарпатським фахівцям Швейцарські практикуючі тренери прочитають курс лекцій з фізіотерапії у ранньому втручанні закарпатським фахівцям

© Комітет медичної допомоги в Закарпатті, 2017-2024. Всі права застережено.