Тристоронню угоду щодо створення нових освітніх умов для майбутніх фахівців, які працюють із людьми з інвалідністю, уклали в Ужгороді

Тристоронню угоду щодо створення нових освітніх умов для майбутніх фахівців, які працюють із людьми з інвалідністю, уклали в Ужгороді

23/09/2019

У понеділок, 23 вересня, Благодійна організація «Комітет медичної допомоги в Закарпатті», Ужгородський національний університет та Асоціація «Парасолька» (Швейцарія) уклали тристоронню угоду про партнерську співпрацю. Її мета – створення в ДВНЗ «УжНУ» нових освітніх умов для підготовки фахівців, які надаватимуть якісні освітні, медичні, соціальні та реабілітаційні послуги особам з інвалідністю.

Підписали важливий документ ректор вишу Володимир Смоланкa, Президент «Парасольки» Андреас Шмід та директорка БО «КМДЗ» Наталія Кабацій.

«Наші спільні плани дуже цінні. І я пам’ятаю ті дискусії, які ми мали під час зустрічі у Швейцарії. Вони додали наснаги для реалізації цього проекту… І безумовно з нашого боку буде докладено максимум зусиль, аби жодна зі сторін не зазнала розчарувань у спільній роботі. Наразі ми використовуємо і впроваджуємо передові практики європейських вишів, з якими вже маємо партнерські і дружні стосунки», – зауважив Володимир Смоланка.

Партнери зі Швейцарії цікавилися перебігом реалізації спільного проекту, зокрема, щодо початку підготовки фахівців за спільно розробленими програмами.

«Ми дуже раді, що маємо нагоду знову бути в Україні. Той проект, який ми розпочали спільно із Ужгородським національним університетом, для нас дуже важливий, адже дозволяє зробити сталим розвиток усіх тих проектів, які були започатковані раніше. Забезпечити стабільну роботу фахівців на місцях – це гарантія успіху усього процесу», – зазначив під час зустрічі Андреас Шмід.

За словами декана факультету здоров’я та фізичного виховання УжНУ Івана Миронюка, у рамках проекту вже розпочато реалізацію його першого компоненту, а саме запровадження окремих складових в існуючі навчальні програми підготовки фахівців. Цей етап будуть відпрацьовувати протягом цього року і початку наступного.

«З метою реалізації спільних домовленостей ми внесли зміни у програми підготовки фахівців з фізичної терапії, ерготерапії та олігофренопедагогіки… Вже найближчим часом протягом десяти днів у нас будуть працювати викладачі зі Швейцарії, які займатимуться відповідними напрямками підготовки. Також попереду цикл підготовки із організаційних моментів роботи спеціальних педагогів», – розповів Іван Миронюк.

Він також додав, що протягом поточного семестру до спеціальної фахової підготовки будуть залучені близько 90 студентів університету.

У результаті реалізації закладених в Угоді планів і намірів сторони спільно сформують сталу та ефективну систему підготовки кадрів для забезпечення надання якісних соціально-терапевтичних послуг, направлених на соціалізацію та підвищення якості життя людей з інвалідністю. Так, документом передбачено здійснення різностороннього співробітництва, зокрема:

- внесення змін до існуючих освітніх програм та навчальних планів підготовки фахівців (фізичний терапевт, ерготерапевт, олігофренопедагог, логопед, вчитель фізичної культури, соціальний працівник);

- дидактична та фахова перепідготовка штатних викладачів факультету здоров’я та фізичного виховання;

- впровадження системи практичної підготовки, для чого створять навчально-виробничий, науковий, реабілітаційний центр ДВНЗ «УжНУ». Передбачено, що студенти старших курсів та магістратури будуть проходити практику у партнерських закладах відповідного профілю – Вільшанському дитячому будинку-інтернаті та абілітаційно-реабілітаційному центрі «Парасолька»;

- поетапне впровадження підготовки на рівні молодшого бакалавра нового фахівця-члена мультидисциплінарної команди – фахівця з супроводу осіб з комплексними фізичними та/або психічними порушеннями;

- спільне проведення наукових, науково-практичних і науково-методичних конференцій, симпозіумів, конференцій, семінарів, навчальних візитів, інших наукових заходів.

Укладена нині Угода є продовженням цілеспрямованої діяльності з розширення, покращення і оптимізації спеціальної допомоги та освітніх послуг для людей з інвалідністю у Закарпатській області, яку здійснює БО «Комітет медичної допомоги в Закарпатті» та партнери.

Нагадаємо, що вже цього тижня унікальний реабілітаційний центр «Парасолька» відсвяткує своє 10-річчя.

Тристоронню угоду щодо створення нових освітніх умов для майбутніх фахівців, які працюють із людьми з інвалідністю, уклали в Ужгороді Тристоронню угоду щодо створення нових освітніх умов для майбутніх фахівців, які працюють із людьми з інвалідністю, уклали в Ужгороді Тристоронню угоду щодо створення нових освітніх умов для майбутніх фахівців, які працюють із людьми з інвалідністю, уклали в Ужгороді Тристоронню угоду щодо створення нових освітніх умов для майбутніх фахівців, які працюють із людьми з інвалідністю, уклали в Ужгороді Тристоронню угоду щодо створення нових освітніх умов для майбутніх фахівців, які працюють із людьми з інвалідністю, уклали в Ужгороді Тристоронню угоду щодо створення нових освітніх умов для майбутніх фахівців, які працюють із людьми з інвалідністю, уклали в Ужгороді Тристоронню угоду щодо створення нових освітніх умов для майбутніх фахівців, які працюють із людьми з інвалідністю, уклали в Ужгороді Тристоронню угоду щодо створення нових освітніх умов для майбутніх фахівців, які працюють із людьми з інвалідністю, уклали в Ужгороді Тристоронню угоду щодо створення нових освітніх умов для майбутніх фахівців, які працюють із людьми з інвалідністю, уклали в Ужгороді Тристоронню угоду щодо створення нових освітніх умов для майбутніх фахівців, які працюють із людьми з інвалідністю, уклали в Ужгороді Тристоронню угоду щодо створення нових освітніх умов для майбутніх фахівців, які працюють із людьми з інвалідністю, уклали в Ужгороді Тристоронню угоду щодо створення нових освітніх умов для майбутніх фахівців, які працюють із людьми з інвалідністю, уклали в Ужгороді Тристоронню угоду щодо створення нових освітніх умов для майбутніх фахівців, які працюють із людьми з інвалідністю, уклали в Ужгороді Тристоронню угоду щодо створення нових освітніх умов для майбутніх фахівців, які працюють із людьми з інвалідністю, уклали в Ужгороді

© Комітет медичної допомоги в Закарпатті, 2017-2024. Всі права застережено.