Триває реалізація Обласного плану дій 1325

Триває реалізація Обласного плану дій 1325

07/06/2024

В Ужгороді відбулося засідання Коаліції 1325-Закарпаття за участі Урядової уповноваженої з питань гендерної політики Катерини Левченко та директорки Українського жіночого фонду Олесі Бондар, до якого долучилася і юристка Комітету медичної допомоги в Закарпатті Євгенія Мелеш, адже організація є учасницею Коаліції.

Членкині коаліції ділилися реалізованими проєктами на виконання місцевих планів дій і розказали про успішні кейси. Під час обговорення місцевих планів дій з виконання Резолюції 1325 Ради Безпеки ООН Євгенія Мелеш розповіла про відповідні напрямки діяльності КМДЗ.

«У своїй роботі ми завжди намагаємося комунікувати з органами влади і місцевого самоврядування, підсилюючи їхню ефективність у здійсненні позитивних перетворень, у тому числі у сфері політики безпеки з наголосом на важливій ролі жінок у запобіганні і врегулюванні конфліктів та в розбудові миру. Ми маємо успішні кейси взаємодії з Тячівською міською громадою, де Комітет облаштував шелтер для ВПО, а подальше адміністрування закладу здійснює місцева влада. Аналогічний прихисток діє в Нижньому Селищі на Хустщині, де ним опікується місцева НУО, а волонтери Комітету організаційно забезпечують функціонування закладу для тимчасового проживання мам із дітьми в Ужгороді. І це лише частина наших активностей», – зазначила юристка.

Євгенія Мелеш додала, що підтримка жінок та материнства – вагома складова річного проєкту «Покращення захисту дітей у надзвичайних ситуаціях в Україні шляхом надання безпечних притулків, забезпечення продуктами харчування та непродовольчими товарами, а також психосоціальної підтримки», який Комітет здійснює за підтримки «terre des hommes Deutschland e.V.» та фінансування Федерального міністерства закордонних справ Німеччини. Тут ідеться про гуманітарну підтримку населення, передусім з числа вразливих груп населення, психосоціальний супровід громадян, матеріально-технічне підсилення медзакладів, завдяки чому пацієнти можуть у державних лікарнях отримувати якісні послуги безкоштовно замість витрачати значні кошти у приватних медцентрах. Відзначимо тут облаштування кабінетів жіночого здоров’я з сучасним обладнанням і ремонтом у двох жіночих консультаціях в Ужгороді. У контексті реалізації напрямку психосоціальної підтримки дітей КМДЗ тривалий час плідно співпрацює з ГО «Щасливі діти», у результаті чого протягом 2023-2024 рр. відповідною фаховою підтримкою на Закарпатті охоплено кілька сотень неповнолітніх.

«Деякі заходи навіть не були нами заплановані у частині Обласного плану дій 1325 на період до 2025 року у Закарпатській області, однак, отримавши необхідні можливості, не могли ними не скористатися. Комітет медичної допомоги в Закарпатті продовжує співпрацю з партнерськими організаціями, передусім закордонними, керуючись спільними принципами толерантності, гендерної рівноправності та пріоритету миру», – підсумувала Євгенія Мелеш.

У свою чергу, Катерина Левченко подякувала регіональним членам Коаліції за роботу, поділилася візією подальшого росту і розвитку об’єднання.


© Комітет медичної допомоги в Закарпатті, 2017-2024. Всі права застережено.