День психічного здоров’я – це про щоденну необхідність для кожного з нас

День психічного здоров’я – це про щоденну необхідність для кожного з нас

15/10/2023

Вже 31 рік день 10 жовтня присвячують питанням психічного, або ментального здоров’я. Згідно з даними офіційних джерел, Всесвітня організація охорони здоров'я тим самим акцентувала підвищення рівня обізнаності про проблеми психічного здоров'я та мобілізації зусиль на його підтримку і покращення. В Ужгороді з цього приводу відбувалися важливі обговорення та широка інформаційна кампанія. Загалом же в країні діє Всеукраїнська програма ментального здоров'я «Ти як?», мета якої – зробити піклування про ментальне здоров’я щоденною звичкою для українців.

«У своїй діяльності ми часто звертаємося до питання ментального здоров’я і водночас звертаємо увагу, як цей аспект сприймається суспільством, державою, фахівцями і тими, хто намагається ними бути. На жаль, фіксували ми й ситуацію, коли в такій чутливій сфері опинялися люди без належної підготовки і досвіду, що створювало хаос там, де мав бути абсолютний порядок і максимально відповідальне ставлення. Працюючи з представниками різних верств населення, ми мимоволі дістаємо важливий досвід діагностики тих чи інших проблем, адже ментальне здоров’я завжди було і є у фокусі уваги нашої організації», – зазначила під час зустрічі у Закарпатській обласній військовій адміністрації директорка Комітету медичної допомоги в Закарпатті Наталія Кабацій.

Вона також додала, що вважає позитивним зрушенням поглиблення співпраці між представниками неурядового сектору і сподівається на включення у галузеві обговорення й держави.

«У реалізації власних проєктів ми можемо бути самодостатніми. Але якщо позиціонувати себе як активних членів громадянського суспільства, які прагнуть позитивних змін, то співпраця з державними органами необхідна, якою б складною вона не була. Маємо посилювати міжсекторальне співробітництво, активізувати навчальний компонент, говорити про назрілі питання вчасно, не допускаючи перетворення їх на проблеми. Громадський сектор ні в якому разі не повинен замінювати собою державу, але мусить допомагати їй змінюватися, адже від цього у підсумку виграє кожен із нас, отримуючи ту чи іншу послугу», – підсумувала Наталія Кабацій.

Тільки зараз суспільство стає на шлях відмови від стереотипів і упереджень щодо психічного здоров’я, і кожен починає усвідомлювати назрілу необхідність приділяти йому увагу, не бути байдужим до переживань оточуючих. Не менш важливо, довіряти цю чутливу складову людського самопочуття фахівцям, які уміють діагностувати наші стани і роблять усе можливе, аби допомогти, не нашкодивши.

«Психічне здоров'я – це стан емоційного, психологічного і соціального благополуччя, в якому людина може ефективно функціонувати, справлятися зі стресами, взаємодіяти з іншими і відчувати себе добре. Коли щось не так із психічним здоров'ям, існує низка ознак і симптомів, які можуть свідчити про проблеми. Це і зміна настрою, і соціальна ізоляція, і погіршення роботи чи навчання, і фізичні симптоми, і саморуйнівна поведінка… Якщо ви відчуваєте будь-які з цих симптомів, і вони тривають протягом тривалого періоду часу, важливо звернутися до фахівця у галузі психічного здоров'я, такого як психіатр або психолог. Вчасна діагностика і лікування можуть допомогти покращити своє психічне здоров'я і якість життя», – вважає членкиня БО «БФ «КМДЗ», лікарка Тетяна Гойдаш.

Лікарка наголошує, що ігнорування проблем ментального здоров'я може призвести до серйозних наслідків і погіршити якість життя. Зокрема це загрожує збільшенням тривожності, депресії, панічних атак, фобій та інших розладів, появою суїцидальних думок, погіршенням фізичного стану, втратою робочої продуктивності тощо.

В усіх напрямках діяльності Комітету медичної допомоги в Закарпатті, які передбачають підтримку різних груп громадян, завжди присутній психосоціальний супровід. Ми усвідомлюємо, що така підтримка часто важливіша за гуманітарну складову. Можна мати дах над головою, необхідний мінімум для комфортного побуту, але не мати спокою, а через те – можливості рухатися далі, працювати, прагнути, створювати, мріяти. Віримо, що спільні зусилля фахових кіл і відповідальна політика держави дозволять ефективно реагувати на виклики такого складного і травматичного сьогодення. Бережіть себе і дбайте не лише про фізичне, але й про психічне здоров’я!


© Комітет медичної допомоги в Закарпатті, 2017-2024. Всі права застережено.