Про виклики війни і подальші спільні дії щодо їх подолання йшлося на зборах партнерських асоціацій БО «КМДЗ» у Швейцарії

Про виклики війни і подальші спільні дії щодо їх подолання йшлося на зборах партнерських асоціацій БО «КМДЗ» у Швейцарії

04/04/2023

Днями у Швейцарії відбулися три важливі для Комітету медичної допомоги в Закарпатті події – збори партнерських асоціацій нашої благодійної організації. Так, членкині Комітету взяли участь у загальних зборах Асоціації «Парасолька» (Швейцарія), Асоціації NeSTU (Мережа «Швейцарія – Закарпаття/Україна») та в координаційному засіданні Європейського громадського форуму.

Разом з Комітетом медичної допомоги в Закарпатті до засідання Асоціації «Парасолька» долучилися представники Соціального абілітаційно-реабілітаційного центру «Парасолька» та Вільшанського дитячого будинку-інтернату – закладів, якими опікується Асоціація. Йшлося про функціонування установ під час воєнного стану, виклики, які продукує надзвичайна ситуація в країні. Важливо констатувати, що за підсумками військового року спільна спроможність мобілізувати ресурси, ухвалювати оптимальні рішення, фокусуватися на актуальних питаннях стала запорукою успішного подолання поточних труднощів. У рамках засідання та з метою обміну корисним досвідом учасники відвідали швейцарські заклади для осіб з інвалідністю, їхні майстерні, ознайомилися зі способами реалізації продукції, яка там виробляється. Частково ці практики апробовані і в закарпатських закладах, де триває робота з подальшої соціалізації та розширення можливостей для зайнятості осіб з інвалідністю.

Показово, що цьогорічні збори Асоціації «Парасолька» відбувалися у будівлі монастиря, в якому навесні минулого року було реалізовано чимало ініціатив на підтримку України.

Мережа «Швейцарія – Закарпаття/Україна» з перших днів війни підставила своє плече Україні й українцям, підтримавши гуманітарну місію Комітету медичної допомоги в Закарпатті. Починаючи з забезпечення найнеобхіднішим внутрішньо переміщених осіб, закінчуючи участю у придбанні й облаштуванні шелтеру в Тячеві, NeSTU є частиною ключового нині напрямку діяльності Комітету під час війни.

Європейський громадський форум як міжнародна мережа, що закликає до солідарної участі у важливих соціальних процесах, цього року говорив про Україну – війну, виклики, які вона зумовлює, консолідацію глобального громадянського суспільства як протидію порушенням прав людини з боку Російської Федерації. Так, під стінами Федерального департаменту закордонних справ у Берні відбулася мирна акція на підтримку бранців путінського режиму, зокрема друга Комітету медичної допомоги в Закарпатті правозахисника Максима Буткевича. Подробиці читайте ТУТ.

Загалом, збори партнерських асоціацій БО «КМДЗ» у Швейцарії засвідчили підтримку міжнародною спільнотою України та солідарність активної громадськості з українським народом. Справедливо було визнано ефективність співпраці неурядових інституцій під час війни, її відповідність запитам постраждалого цивільного населення, особливо його вразливих верств. Попереду у Комітету та його міжнародних партнерів багато роботи, але рік війни сприяв виробленню алгоритму спільних дій, поглибив зв’язки та розширив напрямки співпраці громадського сектору України та Швейцарії, а це точно є запорукою плідної роботи заради миру і перемоги.

Про виклики війни і подальші спільні дії щодо їх подолання йшлося на зборах партнерських асоціацій БО «КМДЗ» у Швейцарії Про виклики війни і подальші спільні дії щодо їх подолання йшлося на зборах партнерських асоціацій БО «КМДЗ» у Швейцарії

© Комітет медичної допомоги в Закарпатті, 2017-2024. Всі права застережено.