Долучилися до обговорення волонтерської діяльності в умовах воєнного стану

Долучилися до обговорення волонтерської діяльності в умовах воєнного стану

24/05/2022

Три місяці повномасштабного воєнного вторгнення окупаційних військ Російської Федерації на територію суверенної України довели, що наша країна здатна себе захищати, а українці мають надзвичайний консолідаційний потенціал, у тому числі щодо об’єднання зусиль усього цивілізованого світу. Серед іншого, в умовах війни в Україні з ще більшою активністю продовжив функціонувати волонтерський рух, представники якого на Закарпатті обговорили поточні завдання під час зустрічі в Ужгородському прес-клубі. БО «Комітет медичної допомоги в Закарпатті» представила на заході юристка організації Євгенія Мелеш.

«24 лютого ми досить швидко зорієнтувалися і вже до кінця дня надіслали усім нашим партнерам листи з інформацією про ситуацію в країні, на Закарпатті і щодо нагальних потреб, які вже є у зв’язку з прибуттям великої кількості переселенців. Йшлося і про медичні заклади, і про установи, де будуть розміщувати вказаних осіб. Інший важливий аспект – інформаційна складова, а саме співпраця з іноземними журналістами, що приїздили до нас готувати матеріали про війну, які потім актуалізували тему України в країнах Європи. Це теж допомагало мобілізувати європейське суспільство, зокрема і благодійні спільноти, на допомогу нашій державі. По суті, оперативне реагування на ситуацію сприяло тому, що вже за кілька днів ми приймали перші гуманітарні вантажі в Ужгороді, потім уся ця допомога розподілялася серед місцевих шелтерів і за підтримки наших партнерів прямувала в інші регіони України – на Київщину, Харківщину, Миколаївщину, Донеччину і Луганщину, Запоріжжя та ін. – тобто туди, де відчувалася гостра потреба у продуктах харчування, ліках, засобах гігієни, одязі, постільній білизні тощо», – зазначила на зустрічі Євгенія Мелеш.

Вона також додала, що одночасно з гуманітарними завданнями Комітет вирішує й супутні робочі задачі, як-то забезпечення логістики, пошук складських приміщень і пального, обробка сотень запитів і т.ін.

Про свої поточні справи, плани та потреби також розповіли представниці Руху підтримки закарпатських військових (Г. Ярцева), ГО «Волонтаріат УжНУ (Г. Мелеганич), Творчих волонтерів Ужгорода (Ю. Дуб), ГО «Волонтери Закарпаття» (В. Рейпаші), Гастрономічного батальйону Закарпаття (В. Попович). Ці й інші волонтерські спільноти в області об’єднує специфіка щоденних задач – їхнє вирішення потрібне тут і зараз, вони охоплюють одразу кілька умовних фронтів: допомога військовим, переселенцям, координація дій з органами влади, постійна комунікація з міжнародними партнерами. Попри такий обсяг роботи і ритм її виконання закарпатські волонтери демонструють надзвичайну витримку, ефективність і злагодженість.

Тож працюємо далі, об’єднуючи зусилля задля перемоги України!

Долучилися до обговорення волонтерської діяльності в умовах воєнного стану Долучилися до обговорення волонтерської діяльності в умовах воєнного стану Долучилися до обговорення волонтерської діяльності в умовах воєнного стану Долучилися до обговорення волонтерської діяльності в умовах воєнного стану

© Комітет медичної допомоги в Закарпатті, 2017-2024. Всі права застережено.