Розроблено план навчально-практичних курсів від швейцарських фахівців для студентів факультету здоров’я та фізичного виховання УжНУ

Розроблено план навчально-практичних курсів від швейцарських фахівців для студентів факультету здоров’я та фізичного виховання УжНУ

11/08/2021

Протягом 2021-2022 н.р. Благодійна організація «Комітет медичної допомоги в Закарпатті» та факультет здоров’я та фізичного виховання Ужгородського національного університету за підтримки асоціації «Парасолька» (Швейцарія) планують організувати ряд навчально-практичних циклів та лекційних курсів від швейцарських фахівців для студентів факультету, які проходять підготовку за спеціальностями 016 «Спеціальна освіта» та 227 «Фізична терапія. Ерготерапія».

Ці навчальні цикли – продовження започаткованих у 2019 році освітніх активностей у рамках спільного українсько-швейцарського проєкту, спрямованого на створення сталої життєздатної та ефективної системи підготовки кадрів для забезпечення надання якісних соціально-терапевтичних послуг. Їхня мета – соціалізація та підвищення якості життя людини на засадах мультидисциплінарного підходу, який реалізується УжНУ, БО «Комітет медичної допомоги в Закарпатті» та швейцарською асоціацією «Парасолька». У межах навчально-практичних циклів викладачам та студентам запропонують здобути і поглибити знання й уміння з певних аспектів надання медико-реабілітаційних, соціальних і освітніх послуг особам з інвалідністю та особливими освітніми потребами, збагачені досвідом швейцарських фахівців, новими методиками викладання у поєднанні практичного та теоретичного блоків. Такий комплекс підготовки повністю відповідає запиту потенційних клієнтів майбутніх спеціалістів.

Так, з 1 по 5 листопада 2021 року лекції та семінари слухатимуть студенти, що навчаються за спеціальністю 016 «Спеціальна освіта» – майбутні корекційні педагоги. Темами для поглибленого розгляду стануть спеціальна педагогіка, шкільна корекційна педагогіка та агогіка, визначення, основи, ключові поняття і підходи та концепції цих дисциплін. Керує курсом Гандріка Ґраф де-Руітер – спеціальний педагог, засновниця та керівниця центру для осіб з комплексними сенсорними порушеннями (Швейцарія).

Наступний крок – це проведення з 14 по 18 березня 2022 року семінарів з невропедіатрії та роботи з дітьми з нейропатологією. Цей тиждень із студентами працюватимуть дитячий невролог Освальд Гассельманн (Східно-Швейцарська дитяча лікарня) та лікар-спеціаліст з профілактики та громадського здоров’я Марґрит Дуетц («Центр передового досвіду для дітей, молоді та дорослих з вродженими чи набутими ураженнями головного мозку», Швейцарія). Слухачами цього курсу можуть стати студенти усіх вище згаданих спеціальностей.

І третій курс – тиждень семінарів та практичних занять з питань раннього втручання з 10 по 18 травня 2022 року. Курс викладатимуть вже вдруге, відповідно його разом із фахівцями зі Швейцарії проводитимуть і викладачі факультету. Автори курсу: дитяча фізіотерапевтка Бріґітте Бертольд та корекційний педагог з раннього втручання Сільвія Ціммерманн.

По завершенню навчання фахівці здійснять підсумкове оцінювання засвоєних студентами знань.

Нагадаємо, що у червні цього року на базі Ужгородського національного університету за участі вітчизняних та зарубіжних спеціалістів відбувалися фахові обговорення нових підходів до проведення ознайомчої та навчальної практик у студентів, які опановують напрямки спецосвіти, фізичної та ерготерапії. Зокрема, за ініціативи Благодійної організації «Комітет медичної допомоги в Закарпатті» розглядається питання залучення до баз практики Вільшанського дитячого будинку-інтернату та соціального абілітаційно-реабілітаційного центру «Парасолька».

Розроблено план навчально-практичних курсів від швейцарських фахівців для студентів факультету здоров’я та фізичного виховання УжНУ Розроблено план навчально-практичних курсів від швейцарських фахівців для студентів факультету здоров’я та фізичного виховання УжНУ Розроблено план навчально-практичних курсів від швейцарських фахівців для студентів факультету здоров’я та фізичного виховання УжНУ Розроблено план навчально-практичних курсів від швейцарських фахівців для студентів факультету здоров’я та фізичного виховання УжНУ Розроблено план навчально-практичних курсів від швейцарських фахівців для студентів факультету здоров’я та фізичного виховання УжНУ

© Комітет медичної допомоги в Закарпатті, 2017-2024. Всі права застережено.